Diétne šaláty

Kvakový šalát ako zemiakový

Kvakový šalát ako zemiakový

  • 1 ks kvaky
  • 5 ks kyslých uhoriek
  • 4 vajcia
  • 2 cibule
  • 1 mrkva
  • 1/4 buľvy zeleru
  • 1 téglik bieleho jogurtu 3% tuku
  • šunka 95% mäsa (podľa chuti)
  • sladidlo podľa chuti
  • sterilovaný hrášok
  • horčica
  • voda
  • korenie
  • ocot (jablkový)
  • soľ

Postup:

Kvaku, mrkvu a zeler ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a dáme variť domäkka. Vajíčka uvaríme natvrdo. V mise zmiešame uvarenú zeleninu, nakrájané vajcia, 4 nakrájané kyslé uhorky, sterilizovaný hrášok prepláchnutý vodou, šunku a cibuľu pokrájané na kocky. Pripravíme si zálievku z bieleho jogurtu, najemno nastrúhanej uhorky a cibule a 1 lyžice horčice. Zálievku pridáme do šalátu. Šalát dochutíme horčicou, prípadne octom rozmiešaným v troche vody a prisladeným sladidlom.

Recept si tiež môžete prehrať na Youtube kanáli Naturhouse.

Feniklový šalát s pomarančami

Feniklový šalát s pomarančami

  • ľadový šalát
  • fenikel
  • pomaranč
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • balzamikový ocot
  • šťava z 1 pomaranča

Postup:

Ľadový šalát umyjeme a pokrájame, pridáme očistený, na drobné rezance pridáme nakrájaný fenikel a olúpaný pomaranč nakrájaný na kocky.

Zálievka:

4 lyžice pomarančovej šťavy, 2 lyžice olivového oleja a soľ vyšľaháme a zmiešame so šalátom. Môžeme dochutiť petržlenovou vňaťou a octom balzamico.

Stiahnuť recept
Kapustový šalát s chrenom 

Kapustový šalát s chrenom 

  • 300 g bielej hlávkovej kapusty
  • 100 g mrkvy
  • 170 g kukurice
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1,5 lyžice vínneho octu
  • ½ lyžice trstinového cukru
  • 1 väčšie jablko
  • soľ
  • chren

Postup:

Kapustu nakrájajte, osoľte a nechajte 5 až 10 minút odležať. Pridajte nastrúhanú mrkvu, na kocky nakrájané ošúpané jablko, kukuricu, najemno nastrúhaný chren, olej, cukor a premiešajte.

Stiahnuť recept
 Zemiakový šalát z karfiolu

Zemiakový šalát z karfiolu

  • 1 karfiol
  • 2 väčšie kyslé uhorky
  • 2 varené vajcia
  • 1 balenie sterilizovaného hrášku cca 200 g
  • 50 g červenej alebo jarnej cibuľky
  • soľ, korenie
  • Na zálievku:
  • 1 nízkotučný biely jogurt 150 g
  • 1 lyžička horčice
  • 1 nastrúhaná kyslá uhorka
  • 1 nastrúhaná cibuľka

Postup:

Karfiol umyjeme a dáme variť do vriacej vody. Kyslé uhorky, cibuľku a varené vajcia nakrájame na drobné kúsky. Pridáme sterilizovaný hrášok a zálievku, ktorú získame zmiešaním jogurtu, horčice, nastrúhanej kyslej uhorky a nastrúhanej cibuľky. Nakoniec pridáme varený, nadrobno pokrájaný karfiol a dochutíme.

Teplý šalát s grilovanou zeleninou a rukolou

Teplý šalát s grilovanou zeleninou a rukolou

  • 50 g rukoly
  • 100 g cukety
  • 100 g papriky
  • olivový olej
  • soľ
  • balzamikový ocot

Postup:

Umytú rukolu dajte do misy. Na panvici na menšom množstve olivového oleja grilujte cuketu nakrájanú na kolieska a tiež papriku nakrájanú na menšie kúsky. Grilovanú cuketu osoľte. Sýtivosť šalátu môžete zvýšiť pridaním grilovaných šampiňónov. Mierne vychladnutú zeleninu zmiešajte s rukolou. Dochuťte balzamikovým octom. Je možné podávať aj ako prílohu.

Výživové hodnoty na 1 porci: 101 kcal

  • Bielkoviny: 50 %
  • Sacharidy: 33 %
  • Tuky: 17 %
Stiahnuť recept
Šalát s mangom

Šalát s mangom

  • 750 g morčacieho mäsa
  • 500 g čínskej kapusty alebo ľadového šalátu
  • mango
  • jablko
  • téglik bieleho jogurtu do 3 % tuku
  • citrón
  • mletý čerstvý zázvor
  • soľ
  • olej

Postup:

Morčacie mäso nakrájajte na rezance a premiešajte v marináde z jogurtu, zázvoru, citrónu a oleja a urestujte ho. Medzitým si nakrájame čínsku kapustu alebo ľadový šalát, mango a jablko. Ovocie pokvapkáme citrónom, aby nezhnedlo. Potom všetko zmiešajte dohromady.

Výživové hodnoty na 1 porci: 305 kcal

  • Bielkoviny: 69 %
  • Sacharidy: 25 %
  • Tuky: 6 %
Stiahnuť recept
Pšenový šalát s jogurtovou zálievkou

Pšenový šalát s jogurtovou zálievkou

  • 200 g uvareného pšena
  • 2 farebné papriky
  • menšia čerstvá uhorka
  • červená cibuľa
  • 3 paradajky
  • čierne korenie
  • soľ
  • worcesterská omáčka
  • biely jogurt
  • lyžička francúzskej horčice
  • trochu stévie
  • trochu citrónovej šťavy
  • zmes čerstvých (sušených) byliniek

Postup:

Všetku zeleninu nakrájajte, zmiešajte s uvareným pšenom, ochuťte worcesterskou omáčkou, soľou a pokvapkajte olejom. Do jogurtu pridajte horčicu, stéviu, citrónovú šťavu a jemne nasekané bylinky. Pripravenou zálievkou polejte porcie šalátu priamo na tanieroch alebo zálievku do šalátu zamiešajte. Šalát podávajte ozdobený čerstvými bylinkami.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu: 255 kcal

  • Bielkoviny: 19 %
  • Sacharidy: 68 %
  • Tuky: 13 %
Stiahnuť recept
Teplý dvojfarebný šalát z cherry paradajok

Teplý dvojfarebný šalát z cherry paradajok

  • 250 g červených cherry paradajok
  • 250 g žltých cherry paradajok
  • hrsť oregana
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

Do zapekacej misy vložíme umyté paradajky, ktoré predtým pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a posypeme oreganom. Zapekáme 20 minút a ihneď podávame.

Stiahnuť recept
Zeleninový šalát so špargľou

Zeleninový šalát so špargľou

  • ľadový šalát
  • rukola
  • 8 cherry paradajok
  • 4 špargle
  • 4 reďkovky
  • 1 červená cibuľa
  • 2 dl olivového oleja
  • 1 dl vínneho bieleho octu
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Špargľu ošúpte a uvarte vo vriacej vode domäkka. Do hlbokého taniera či misky natrhajte šalát, rukolu, pridajte na štvrtky nakrájané paradajky, na mesiačiky nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájaný špargľu, reďkovky a zalejte pripravenou zálievkou. Zálievku vytvorte zmiešaním vínneho bieleho octu a olivového oleja. Najlepšie šalát chutí dobre vychladený.

Stiahnuť recept
Červená repa s chrenom

Červená repa s chrenom

  • 400 g červenej repy
  • 200 g jabĺk
  • 50 g chrenu
  • jogurtový dresing

Postup:

Surovú červenú repu ošúpeme a nastrúhame na jemné prúžky. Chren tiež jemne nastrúhame. Všetko zmiešame, prelejeme jogurtovým dressingom a dobre premiešame. Šalát podávame chladený ako prílohu k mäsu.

Stiahnuť recept
Zelerový šalát s orechmi

Zelerový šalát s orechmi

  • 800 g zeleru
  • 200 g mrkvy
  • 200 g jabĺk
  • 200 g jadier vlašských orechov
  • 250 ml bieleho jogurtu
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • cukor a soľ

Postup:

Zeler a mrkvu nakrájame na tenké rezance, sparíme, necháme odkvapkať, pokvapkáme citrónovou šťavou. Ošúpané jablká pokrájame na rezance, orechy hrubo nasekáme. V miske zmiešame zeler, mrkvu, jablká, pridáme jogurt, dochutíme soľou a cukrom, pokvapkáme olivovým olejom. Nakoniec vmiešame nasekané orechy. Šalát vychladíme a podávame ako prílohu.

Stiahnuť recept