Jesenné tekvicové menu

Jesenné tekvicové menu

Tekvice patria medzi najčastejšie pestovanú zeleninu na slovenských záhradkách a neskoré leto a skorá jeseň vytvára hojnosť plodov rôznych tvarov i farieb. Boli jednými z mnohých darov Nového sveta starému kontinentu, pretože patrili k základným plodinám pestovaným domorodým obyvateľstvom. Kuchyni predkolumbovskej Ameriky kraľovali už pred 7500 rokmi.


Tekvica vyniká mimoriadnym obsahom vlákniny, prospieva tráveniu, čistí črevá, znižuje množstvo žlčových zlúčenín a tukových emulzií, uľahčuje tak prácu pečeni i slinivke. Polovica šálky varenej tekvice obsahuje približne 5 g vlákniny. Výborne sa tiež hodí ako prevencia nadváhy či obezity, pretože zvyšuje pocit sýtosti, odvádza tuky, vodu a je skvelou náhradou napríklad zemiakovej kaše. Tekvica či tekvice sa odporúčajú aj pri chorobách srdca a obehového systému, obličiek, pri zápchach, žlčníkových či pečeňových chorobách, močových kameňoch, sú vhodné pri ateroskleróze a reumatizme.


Tekvica je mimoriadnym zdrojom karotenoidov. Karotenoidy sa koncentrujú v mnohých tkanivách, kde nás chránia pred voľnými radikálmi, regulujú imunitu, posilňujú medzibunkovú komunikáciu, chránia pokožku a oči, znižujú riziko katarakty a degenerácie makuly, znižujú riziko srdcových chorôb a rôznych druhov rakoviny. Karotenoidy v tekvici na seba pôsobia vzájomne synergicky a obsah fytosterolov a omega-3 nenasýtených mastných kyselín v semienkach len umocňuje celkový účinok tejto plodiny na ľudské zdravie, dlhovekosť a vitalitu.


Špagetová tekvica


Suroviny na 4 porcie: 2 špagetové tekvice, 1 kg paradajok, 2 papriky, cesnak, cibuľa, 1 baklažán, DIETESSE.3 bujón, čerstvá bazalka, oregano, syr do 20 % tuku, olivový olej, soľ, korenie


Postup: Tekvicu prerežte na dve polovice, pokvapkajte olivovým olejom a pečte pri teplote 200 ° C rezom dole asi 45 minút, dokiaľ nezmäkne. Upečenú tekvicu vidličkou naškrabte na špagety. Počas pečenia tekvice si pripravte omáčku. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a opražte na olivovom oleji. Pridajte nakrájané papriky, baklažán, paradajky a ochuťte korením a bylinami a duste pod pokrievkou domäkka, aby zelenina pustila šťavu. Hotovú omáčku môžete rozmixovať a servírovať vo vydlabanej tekvici a ozdobiť strúhaným syrom do 20 % tuku.



Video recept si prezrite tu.



Tekvicový šalát


Suroviny: 1x tekvica hokaido cca 0,5 kg, 2 červené cibule (stredné), cherry paradajky, mozzarella čerešničky, tekvicové semená, zmes šalátov: poľníček, ľadový šalát, čakanka


Zálievka: olivový olej, tekvicový olej, med alebo javorový sirup


Postup: Tekvicu a cibuľu nakrájajte na mesiačiky, pečte ich v rúre asi 15 minút pri teplote 200 ° C, dokiaľ nezmäknú. Pripravte si šalátovú zálievku. Zmiešajte olivový olej, tekvicový olej a med alebo javorový sirup v rovnakom pomere, množstvo zvoľte podľa množstva zeleniny. Do misy vložte zmes šalátov, cherry paradajky, mozzarella čerešničky, pridajte upečenú tekvicu a cibuľu a dochuťte zálievkou a ozdobte tekvicovými semienkami.



Video recept si prezrite tu.



Tekvicové lievance


Suroviny: 1x menšia tekvica hokaido cca 0,5 kg, 3-4 vajcia, mletá škorica, med alebo datľový sirup podľa chuti, na ozdobenie biely jogurt do 3 % tuku, kakao APINAT, ovocie


Postup: Tekvicu vydlabte a nakrájajte na kocky (nemusíte lúpať), ktoré varte vo vode do zmäknutia. Vodu sceďte a rozmixujte do hladka. Pridajte vajcia, ochuťte škoricou a medom alebo sirupom. Dôkladne premiešajte, aby sa vytvorilo husté cesto. V panvici s nepriľnavým povrchom rozpusťte trochu kokosového oleja, na ktorom budete piecť malé lievance. Hotové lievance môžu byť ozdobené bielym jogurtom zmiešaným s kakaom APINAT alebo s džemom DIETESSE.3 a čerstvým ovocím.



Video recept si prezrite tu.



Tekvicový cheesecake


Suroviny: 200 g maslových sušienok FIBROKI, 600 g tekvice (1/2 tekvice), 50 g masla, 2 vajcia, 200 g trstinového cukru, 250 g tvarohu, 250 g ricotty, lyžička škorice, lyžička zázvoru


Postup: Tekvicu uvarte, rozmixujte, sceďte vodu a nechajte vychladnúť. Na dno tortovej formy nasypte nadrvené sušienky FIBROKI zmiešané s maslom a dajte zapiecť na 8 minút pri teplote 150 ° C. V miske rozmixujte vajíčka s cukrom, ricottou a tvarohom, ochuťte škoricou a zázvorom a postupne pridávajte vychladnutú tekvicu. Zmes nalejte na vychladnuté sušienky a vložte ju späť do rúry. Pečte asi 1 hodinu pri 160 ° C. Po pečení nechajte vychladnúť v chladničke.



Video recept si prezrite tu.



Tekvicový puding amerických osadníkov


Ingrediencie: ¼ šálky kokosového cukru alebo lyžica kokosového cukru a lyžička sladidla PECVA, 1 lyžička škorice, ½ lyžičky soli, ¼ lyžičky mletého zázvoru,  ¼ lyžičky mletého klinčeka, 2 veľké vajcia, asi polovica stredne veľkej tekvice, vydlabanej, u iného druhu (napr. hokkaido tekvica) tiež olúpanej, alternatívne mlieko (kokosové, mandľové) asi 250-350 ml


Postup: Tekvicu nakrájame na kúsky a uvaríme asi 20 minút v mierne osolenej vode. Vyberieme. Po miernom vychladnutí rozmixujeme s pomocou alternatívneho mlieka. Medzitým v menšej miske zmiešame kokosový cukor, škoricu a ďalšie koreniny. Vo väčšej mise rozmiešame vajce, vmiešame tekvicové pyré a zmes koreneného cukru. Zmes podľa potreby riedime mliekom. Nalejeme do pekáča a v rúre pečieme pri 175 ° C približne 40 minút. Stred pokrmu by mal byť mierne zvlnený. Necháme vychladnúť a jeme teplé alebo uložíme v chladničke. Dobre chutí ako dezert alebo výživná desiata.

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.