Melóny – to správne osvieženie

Trendy vo výžive
Sezónne recepty
Melóny – to správne osvieženie

Autorkou článku je výživová poradkyňa Štěpánka Kutišová
Pobočka Jindřichův Hradec

Chvíľu si lámem hlavu nad tým, či vôbec existuje niečo viac osviežujúceho v letnom sparnom počasí, než je parádne vychladený melón. Trebárs len tak rovno nad kuchynskou linkou zjedený :-)! Alebo trochu gurmánsky s nasekaným lístkom mäty a limetkovou šťavou. Skvelý je aj rozmixovaný melónový sorbet, keď časť čerstvého melóna nahradíte melónom mrazeným. Proste na rôzne spôsoby - melón!

CHRONICKÁ DEHYDRATÁCIA A MELÓN
Aj keď je každému známa impozantná veľkosť tohto ovocia, neuvedomujeme si často, že melón je "veľký" aj významom svojho pôsobenia na ľudský organizmus. A to často preto, že veľmi podceňujeme také celkom banálne chronické zlozvyky, ako je nedostatočná hydratácia. Vysoký výskyt kŕčových žíl u slovenskej populácie svedčí o chronickej dehydratácii nášho národa. Čudujete sa, že by to spolu súviselo? Ale áno, súvisí! A nielen to, chronická dehydratácia vysoko zvyšuje riziká tých najvážnejších príhod, ako je srdcový infarkt či mozgová mŕtvica. Nedostatočný podiel vody v krvi spôsobuje jej zhustnutie a kumuláciu tukových a toxických látok, ktoré vytvára prostredie pre šírenie nebezpečných infekcií.

ŽIVÁ VODA V MELÓNE ALEBO IONTOVÝ NÁPOJ?
Áno, je to tak, melón je najvážnejší kandidát pre úlohu ochrancu hydratácie nášho organizmu. Soka vyzývateľa by možno našiel v zeleninovej ríši v podaní uhorky. Späť však k melónom. Vysoko aktívna tekutina melóna na seba viaže množstvo druhov jedov v organizme vrátane plesní, mykotoxínov, vírusových neurotoxínov, nestrávených proteínových toxínov, toxínov bakteriálnych, amoniaku a odvádza ich z tela. Tým okrem iného posilňuje aj imunitný systém. Dodávka elektrolytov chráni nervový systém pred mŕtvicou a nariedením krvi znižuje riziko vzniku infarktu, pôsobí preventívne proti srdcovým ochoreniam a cievnym chorobám a tiež pomáha pri ochoreniach pečene a obličiek.

REKORDY V STRÁVITEĽNOSTI S MELÓNOM
Hydratácia organizmu je nesmierne dôležitá. Okrem iného tiež pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Niektorí autori sa nezdráhajú prirovnať melón k intravenóznej výžive. Ide o to, že melóny, či už vodné alebo cukrové, kantalupské a ostatné majú veľmi ľahkú stráviteľnosť, ktorá zaisťuje bleskovú pomoc a vstrebávanie dôležitej glukózy a draslíka do tela. Ak teda nestoja melóne v ceste nejaké ťažšie stráviteľné prekážky, trebárs ťažší hovädzí steak a zemiaky s maslom, ktoré boli k obedu. Melóny je lepšie konzumovať ráno alebo na prázdnejší žalúdok. Podporíme tak ich jednoduché strávenie.

LYKOPÉN V MELÓNE A SRDCOVO-CIEVNE ZDRAVIE
Melón je zdrojom lykopénu. To je známa fytochemikália, o ktorej sa domnievame, že podporuje srdcovo-cievne zdravie a chráni pred rakovinou, napríklad prostaty, ale aj pľúc, čriev, vaječníkov a prsníka. Okrem paradajok je melón jedným z jeho zdrojov. Vyzerá to tiež, že Citrullin, nájdený v melónoch, reaguje s telesnými enzýmami a premieňa sa na arginín, aminokyselinu podporujúcu srdce, obehové a imunitné funkcie. Arginín je prekurzorom oxidu dusnatého, ktorý pomáha udržiavať artérie, prietok krvi a celkové srdcovo-cievne funkcie.

MELÓNOVÁ DIÉTA PRE VÄZY, KOSTI, KĹBY, ZDRAVÉ ZUBY I DIABETIKOV
A pretože má táto z botanického hľadiska ,,bobuľa "vysoký podiel vody a nižšie množstvo kalórií ako množstvo iných ovocných druhov (celá šálka melóna obsahuje 48 kalórií), dodáva viac živín ako kalórií, čo je mimoriadny prínos. Veľký obsah kremíka zase prospieva väzom, kĺbom, kostiam, zubom, spojivovým tkanivám a šľachám. Melón je veľmi zásadito pôsobiacou potravinou, ktorá poskytuje stopové prvky podporujúce činnosť elektrolytov. Aj keď sa melóna kvôli obsahu glukózy často obávajú napríklad diabetici, fakt je ten, že pôsobí preventívne proti vzniku inzulínovej rezistencie, teda príčine diabetu, a tiež znižuje diabetické ukazovatele ako je A1C.

KAROTENOIDY V OBÝVAČKE
Na samom konci nášho pojednania o melónoch dodáme, že množstvo karotenoidov z vodného melóna (najmä lykopénu a betakaroténu) sa zvyšuje, ak je melón skladovaný pri izbovej teplote (štúdie z roku 2006 publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry).

Odporúčame vám preto užívať si melónovú sezónu do sýtosti, a ak radi experimentujete, vyskúšajte náš lahodný recept na melónové gazpacho.

Melónové gazpacho
• 4 šálky vodného melóna zbaveného semienok
• 1 malá olúpaná a pokrájaná červená cibuľa
• 2 pokrájané uhorky
• 2 malé pokrájané chilli papričky bez kôstok
• 3 pokrájané paradajky
• 3-4 polievkové lyžice jablčného domáceho octu alebo balzamika
• 1-2 polievkové lyžice olivového oleja
• štipka kajenského korenia
• 2 lyžičky kvalitnej soli
• 1/4 šálky pokrájaného koriandra alebo petržlenovej vňate
• šťava z jednej limetky
• 2 jarné cibuľky


Postup: Do mixéra dajte 3 šálky melóna, cibuľu, uhorky, 1 chilli papričku, paradajky a mixujte až do do-siahnutia jemnej zmesi. Pridajte 3 lyžice octu, olivový olej, kajenské korenie, soľ a niekoľkokrát rozmixujte. Ochutnajte. Ak je zmes príliš sladká, pridajte ešte jednu lyžicu octu. V letnom období dajte zmes do chladničky a asi jednu hodinu chlaďte. Na ozdobu použite zvyšok vodného melóna, chilli papričku, koriander alebo petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a pridajte limetkovú šťavu. Okoreňte štipkou morskej soli. Vychladenú zmes nalejte do misiek a ozdobte.

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.