Recepty pre Veľkú noc bez kíl navyše

Recepty pre Veľkú noc bez kíl navyše

Hrášková polievka s feniklom


Suroviny: 2 cibule, cesnak, mrazený hrášok - 1 balenie, 2 fenikle, bujón DIETESSE.3


Postup: Na olivovom oleji orestujte cibuľku, cesnak, hrášok a dva nakrájané fenikle. Zalejte vodou, pridajte bujón bez soli DIETESSE.3 a duste domäkka. Hotovú polievku rozmixujte, môžete ozdobiť vajíčkom, bielym jogurtom a čerstvými bylinkami.


Video s prípravou a komentárom hlavné výživové poradkyne Věry Burešová nájdete tu.



Bravčová panenka s horčicou a zelerovými hranolkami


Suroviny: plnotučná horčica, bravčová panenka 600 g (môžete použiť aj kuracie alebo morčacie mäso), domáci paradajkový pretlak, cibuľa nakrájaná na kocky, sterilizovaný hrášok, zeler - buľva, korenie (napr. čierne korenie, tymián, oregano, petržlenová vňať), soľ, olivový olej


Postup: Bravčovú panenku nakrájame na medailóniky. Medailóniky potrite z jednej strany horčicou a domácim paradajkovým pretlakom. V panvici rozohrejte trochu olivového oleja a orestujte plátky zo strany, kde sú naložené v horčici a pretlaku. Medzitým potrite mäso horčicou a pretlakom z druhej strany, mäso z jednej strany orestujte, obráťte ho a restujte z druhej strany. Keď je panenka orestovaná, môžete ju servírovať napríklad so zelerovými hranolkami, čerstvou cibuľou a sterilizovaným hráškom a ľahkou verziou tatárskej omáčky.
Zeler ošúpte a nakrájajte na hranolky. Pripravte si v kastróle vodu a priveďte ju k varu, do vriacej vody vložte zelerové hranolky a nechajte ich cca 2 minúty variť. Vodu zlejte a k hranolkám pridajte trochu olivového oleja a korenie podľa chuti a premiešajte. Pečte na pečiacom papieri na 180 °C.


Pozrite sa na video recept bravčová panenka a zelerové hranolky.


Mrkvový baranček


Suroviny: 300 g špaldovej múky, 4 stredné mrkvy nastrúhané najemno, ½ téglika kyslého mlieka, 2 vajcia, 3 lyžice kokosového oleja, 3 lyžice medu, 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátov, nasekané mandle, sušené ovocie - hrozienka, brusnice, goji, soľ, šťava z čerstvého citróna


Postup: Nastrúhanú mrkvu vyšľahajte s vajíčkami. Pridajte kyslé mlieko, kokosový olej a med a znovu vyšľahajte. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahajte, nakoniec pridajte mandle a sušené ovocie a vyšľahajte hladké cesto. Formu na barančeka vymažte kokosovým olejom a vysypte špaldovou múkou. Cesto nalejte do formy a pečte na 180 ° C. Vyskúšajte špajdľou, či je baranček hotový, podľa typu formy trvá pečenie 40 minút až hodinu a štvrť.


Príprava baránka je jednoduchá, pozrite sa na video.

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.