Špargľová jarná vzpruha

Špargľová jarná vzpruha

Špargľa je typická jarná lahôdková zelenina, ktorá by sa pre nás mala stať povinnou jarnou oživovacou kúrou. Podľa všetkého už po týždni každodennej konzumácie špargle (200 g) môžeme pociťovať nárast vitality a osvieženia organizmu. Špargľa podporuje látkovú výmenu a je rekordmanom v obsahu kyseliny listovej. Tá kontroluje hladinu homocysteínu, rizikového faktora pre vznik srdcových chorôb, rakoviny a mozgových príhod. Jeden jediný gram špargle obsahuje jeden mikrogram tejto cennej biolátky, ktorá je nevyhnutná pre omladzovanie buniek, krvotvorbu, produkciu hormónov, proti únave, nepokoji, depresiám, zníženému sústredeniu a predčasnému šediveniu vlasov.


Z dvadsiatich jedlých odrôd špargle z rodu Asparagus je najznámejšia biela, ktorá je chuťovo o niečo jemnejšia, zelená je však výživovo bohatšia a je s ňou o niečo menej práce (nemusí sa lúpať). Stačí ju umyť a odlomiť drevnaté konce. Uchovávame ju do piatich dní zabalenú vo vlhkej utierke v chladničke.


Špargľa je bohatá na rutín, flavonoid s protizápalovými účinkami, ktorý posilňuje cievy a chráni pred oxidačným pôsobením. Fytochemikália asparagín má výrazné diuretické a detoxikačné účinky. Špargľa je výrazne močopudná, má čistiace a protizápalové schopnosti. Obsahuje inulín a fruktooligosacharidy, ktoré podporujú rast prospešných baktérií v tráviacom trakte. Tradične sa používala proti vodnateľnosti a opuchom. Užitočná môže byť proti ťažkostiam spojených s predmenštruačným syndrómom.


Obsahuje provitamín A (pre sliznice, zrak a ochranu buniek), tiamín (B1 pre nervovú sústavu), riboflavín (B2 pre metabolizmus, energiu buniek, kožu, vlasy, oči), pyridoxín (B6 pre mentálnu sviežosť a metabolizmus bielkovín), biotín (vitamín krásy pre pružnú pleť a bohaté vlasy), niacín (B3 pre bunkovú energiu, pocit radosti a spánok), kyselinu pantoténovú (pre vitalitu a farbu vlasov).


Obsahuje tiež mnoho draslíka (okysľovanie a odvodňovanie), vlákniny (ochabnuté čreva, zdravé sliznice) a zinku (viac než väčšina ostatných rastlinných potravín). Opatrne so špargľou by mali nakladať iba ľudia s dnou. Špargľa je tak bohatá na mnoho látok, že bohužiaľ pre ňu obsahuje i mnoho purínu. Pre nás ostatných je snáď predošlý zoznam jasným podnetom k jej kúpe, a to aj keď nie je práve lacnou potravinou.


Špargľa s dresingom z čerstvých citrusov


Ingrediencie: 2 lyžice mandľových lupienkov, ¾-1 kg špargľových výhonkov umytých a očistených, ¼ lyžičky nastrúhanej čerstvej pomarančovej kôry, 1 lyžica pomarančovej šťavy, 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy, 2 lyžice extra panenského olivového oleja, soľ a korenie


Postup: Rúru predhrejeme na 190 ° C. Mandľové lupienky opražíme nasucho dozlatista, zhruba 4-5 minút. Špargľu varíme v pare, pokiaľ nebude krehká a mäkká, cca 4-5 minút. Horúcu špargľu preložte do servírovacej misy či na tanier. V malej miske vyšľahajte pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie. Pomarančovým dresingom prelejte špargľu a posypte mandľami.


Varená špargľa s maslom


Ingrediencie pre 2-4 osoby: 500 g špargle, soľ, trochu cukru na zvarenie, 20 g masla


Postup: Umytú a olúpanú bielu špargľu varímee vo vode (pridáme trochu soli a cukru). Hlavičky napichneme, aby sme zistili, či je uvarená. Potom ju vyberieme z vody a položíme na taniere. Rozpustíme maslo a špargľu ním prelejeme.


Špargľové pyré


Ingrediencie: 1 kocka zeleninového bujónu bez soli DIETESSE.3, 2 šálky nakrájanej špargle, 1 čajová lyžička morskej soli, ¼ lyžičky korenia, 1 lyžica kokosového oleja alebo masla ghi


Postup: V hrnci uveďte do varu 1 šálku vody, rozpustite v ňom bujón. Odlomte drevnaté konce, povarte alebo pripravte v pare (asi 5 minút). Vodu zlejte, špargľu nechajte vychladnúť a rozmixujte ju na kašu.


 

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.