Ľahké sviatky

Sezónne recepty
Ľahké sviatky


  1. Predovšetkým všetko s mierou. Ochutnajte každé jedlo, na ktoré máte chuť, ale nedávajte si veľké porcie. Naberte si na tanier to, čo zjete naraz, a už si nepridávajte.

  2. Naberajte si na tanier s rozumom – začnite od šalátov. Keď si naberiete na tanier v prvom rade šaláty, zaženiete hlad a nasýtite sa „dobrými“ kalóriami. Keď sa najete zdravého šalátu, ľahšie potom odmietnete ďalšiu porciu kalórií.

  3. Buďte aktívny hneď po raňajkách. Prechádzka je dobrý nápad, ako spáliť kalórie prijaté počas veľkonočných raňajok, pred tým než usadnete ku káve a ľahkému múčniku.


Veľkonočný šalát s reďkovkami


Suroviny: ľadový šalát, 1 zväzok reďkoviek, ½ šalátovej uhorky, ½ bielej reďkovky, 6 varených vajec, jarná cibuľka podľa chuti, žerucha podľa chuti, 2 lyžičky šťavy z citróna, 1 biely jogurt do 3% tuku, soľ a korenie na dochutenie


Postup: Zeleninu poriadne umyte a osušte. Na veľký tanier rozložte natrhané listy ľadového šalátu, uhorku nakrájanú na plátky, reďkovky nakrájané na štvrtiny a bielu reďkev nakrájanú na kocky. Zeleninu jemne premiešajte a pokvapkajte ju bielym jogurtom a citrónovou šťavou. Pridajte uvarené vajíčka pokrájané na štvrtky. Všetko posypte žeruchou, jarnou cibuľkou a dochuťte soľou a korením.


Veľkonočná vajíčková nátierka


Suroviny: 4 natvrdo uvarené vajíčka, 1 zrelé avokádo, dijonská horčica - podľa chuti, ½ téglika bieleho jogurtu do 3% tuku, soľ, čierne korenie, citrónová šťava podľa chuti, nadrobno nakrájaná čerstvá pažítka, chilli korenie alebo čerstvá čili paprička, toasty FIBROKI


Postup: V mise zmiešajte nadrobno nakrájané vajíčka, roztlačené avokádo, biely jogurt, horčicu podľa chuti, citrónovú šťavu, pridajte čerstvú pažítku, chilli, soľ a korenie podľa chuti. Nátierku poriadne vymiešajte, prípadne vyšľahajte ručným šľahačom a natierajte na toasty FIBROKI


Mazanec


Suroviny: 400 g špaldovej múky, 50 g masla, 1 polotučný tvaroh, 2 lyžice oleja, prášok do pečiva (v zdravej výžive je možné kúpiť bez fosfátov), hrozienka, nasekané mandle, 3 vajcia, citrónová kôra


citrónová šťava, 2 lyžice medu, vanilkový cukor


Postup: Zmiešajte špaldovú múku a prášok do pečiva, pridajte povolené maslo, tvaroh, olej, vajcia, citrónovú kôru a šťavu a prislaďte medom a vanilkovým cukrom. Nakoniec primiešajte vopred namočené hrozienka a mandle. Vypracujte cesto a vytvarujte z neho na papieri na pečenie mazanec. Mazanec potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí.


 

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.