Jarný detox

Detoxikácia a chudnutie
Sezónne recepty
Jarný detox

Pripravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE v Jindřichovom Hradci

6 tipov na jarný detox:

1. Hrubé črevo. Ak sa chcete vo zvýšenej miere zbavovať rizikových látok, mali by ste začať kontrolou a podporou funkcie hrubého čreva. Kdekoľvek inde totiž začnete uvoľňovať toxíny, je na hrubom čreve, aby bolo schopné ich vylúčiť z tela. Ideálne je pridať do stravy viac vlákniny a zvýšiť príjem vody v rámci pitného režimu. Zastavte sa v najbližšej poradni NATURHOUSE a informujte sa o možnosti merania potravinových intolerancií. Je totiž možné, že vaše citlivé tráviace ústrojenstvo negatívne reaguje aj na niektoré potraviny.

2. Smoothie alebo šťava? Obe formy spracovania ovocia a zeleniny majú svoje výhody. Smoothie, zvlášť vo svojej zelenej podobe, dodá organizmu viac vlákniny a je tak vhodné v štartovej fáze, keď pripravujeme tráviaci trakt na vylučovanie toxínov.

3. Vitamín C. V zime sme ho užívali na podporu imunity. Vitamín C je však v dnešnej dobe vhodné užívať v priebehu celého roka. Tento základný vitamín totiž oživuje všetky pochody v tele, podporuje produkciu tráviacich enzýmov, hormónov a hlavne je to veľmi kvalitné detoxikačné činidlo. A samozrejme, čerstvé ovocie a zelenina, ktoré ho obsahujú, ako kiwi, citrusy, papriky a ďalšie, sú nutnosťou.

4. Pečeň. V okamihu, kedy sme naštartovali trávenie, môžeme pripraviť k akcii najväčší detoxikačný orgán ľudského tela. Na pečeň platí ARTIČOK! Artičokové kúry sú vaším silným ochrancom. K nim môžete pridávať aj prepláchnuté konzervované artičoky, aj keď sú chudobnejšie na vitamíny. Vysokú koncentráciu aktívnych látok z artičokov nájdete v ampulkách LEVANAT či koncentráte CINARKI, ktoré môžete zakúpiť vo všetkých poradniach NATURHOUSE.

5. Šaláty. Jar pokročila, teploty sa zdvihli, a to je najlepší čas na opätovné nasadenie čerstvých zeleninových šalátov. Výhodou šalátov je, že z nich môžete urobiť celý pokrm alebo ich vždy pridávajte k varenému jedlu. Slabé trávenie podporí pridanie limetkovej či citrónovej šťavy do zálievky alebo nepasterizovaného jablčného octu. Do šalátov patrí kvalitný olej. Ten olivový napríklad chráni ženy pred osteoporózou i demenciou. Tekvicový olej obsahuje veľa zinku a avokádo je napríklad ďalším zdrojom mononenasýtených tukov dôležitých pre oslabené srdce. Olej z čiernych ríbezlí pôsobí proti zadržiavaniu vody a zlepšeniu metabolizmu.

6. Jarná klasika: žihľava, sedmokrásky, zádušník a púpava. Zimné čaj zo zázvoru na čas vymeňte za žihľavové nálevy. Rozkvitnutý trávnik v podobe púpavových pukov a sedmokrások pridávajte do šalátov. Púpavové listy sú pre Francúzov bežnou šalátovou zeleninou. Inšpirujme sa. Zádušník je plaziaca sa bylinka, ktorá sa nenápadne vinie cez váš trávnik či vykukuje z jeho okrajov a spoznáte ho podľa drobných fialkových kvetov. Pridávajte ho do jarných polievok či šalátov. Má nezameniteľnú aromatickú chuť a z vašich jarných kuchárskych výtvorov vytvorí gurmánsky zážitok.

PÚPAVOVÝ ŠALÁT S FENIKLOM A PESTRECOM

Ingrediencie:
1 šálka umytých a jemne pokrájaných púpavových listov, 1 ošúpané a pokrájané zelené jablko, 1 najemno pokrájaná buľva stredne veľkého feniklu, 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1-2 lyžice olivového oleja, 0,5-1 polievková lyžica kvalitného medu, soľ a korenie na dochutenie, 1 polievková lyžica mierne opražených semienok pestreca

Postup:
Vo veľkej mise zmiešajte púpavu, jablko a fenikel. Pridajte citrónovú šťavu, olivový olej a med. Dochuťte podľa chuti soľou a korením. V hrubostennej panvici opražte na 3-5 minút, pri strednej teplote, semienka pestreca. Následne ich pomeľte v mlynčeku na kávu (alebo použite ľanové semienka) a šalát nimi posypte. Túto verziu šalátu môžete ďalej obmieňať aj s inými druhmi zeleniny, napríklad so špargľou a stonkovým zelerom. Vždy je vynikajúci.

ZELENINOVÉ ŠŤAVY NA PODPORU FUNKCIE PEČENE

A/ Mrkvová

B/ Mrkva, červená repa a uhorka (300 g mrkvy, 100 g červenej repy, 100 g uhorky)

C/ Mrkva a špenát (300 g mrkvy, 200 g špenátu)

Tip: Tieto zeleninové šťavy je možné pokvapkať kvalitným olejom, vďaka čomu telo dokáže lepšie využiť vitamíny rozpustné v tukoch.

ZELENÉ SMOOTHIE S ANANÁSOM A KELOM

Ingrediencie:
200 g kvalitného jogurtu alebo šálka kokosového mlieka, niekoľko kúskov ananásu, hrsť pokrájaných kelových listov, 3 vetvičky koriandra, 1 lyžička semienok šalvie, 1 lyžička limetkovej šťavy, 1 lyžička medu alebo javorového sirupu, štipka chilli

Postup:
Všetky suroviny rozmixujeme dohladka v robote alebo smoothie mixéri.

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.