Odľahčená štedrovečerná večera

Sezónne recepty
Odľahčená štedrovečerná večera

Štedrovečerná večera patrí neodmysliteľne k Vianociam. Každá rodina má svoju tradíciu, čo sa podáva k jedlu a v akom poradí. Ale zemiakový šalát a ryba nechýba takmer na žiadnom stole, preto sme pre vás pripravili niekoľko receptov na odľahčenú verziu zemiakového šalátu alebo zemiakový šalát z kvaky, ktorý od zemiakového takmer nepoznáte. Nechýba ani recept na ľahkého kapra a pre tých, ktorí ho neobľubujú, máme jednoduché recepty na lososa alebo pstruha. Nebojte sa ani sladkej bodky v podobe ľahkého tiramisu.

Ľahký zemiakový šalát
Ingrediencie na 4 porcie: 500 g zemiakov, 2-3 vajcia uvarené natvrdo, pokrájané na kocky, 150 ml zeleninového vývaru bez soli DIETESSE.3, 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno, 3 nakladané uhorky pokrájané nahrubo, 150 ml bieleho jogurtu do 3% tuku, lyžica dijonskej horčice, nasekaná petržlenová vňať, korenie, štipka soli, 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup: Zemiaky uvarte v šupke s kockou vývaru DIETESSE.3. Olúpte a pokrájajte na kocky. Pridajte ostatné prísady a zľahka premiešajte. Ochutnajte, prípadne dochuťte.

Šalát z kvaky, ktorý od zemiakového nespoznáte

Suroviny
: 1 kvaka, 5 kyslých uhoriek, 1 biely jogurt (3 % tuku), 4 vajcia, horčica, 1 mrkva, ¼ buľvy zeleru, 2 cibule, šunka 95 % mäsa (podľa chuti), soľ, korenie, sterilizovaný hrášok, ocot, stéviové sladidlo PECVA
Postup: Kvaku, mrkvu a zeler ošúpte, nakrájajte na drobné kocky a dajte variť domäkka. Vajíčka uvarte natvrdo. V mise zmiešajte uvarenú zeleninu, nakrájané vajcia, 4 nakrájané kyslé uhorky, sterilizovaný hrášok prepláchnutý vodou, šunku pokrájanú na kocky a 1 cibuľu nakrájanú na kocky. Pripravte si zálievku z bieleho jogurtu, najemno nastrúhanej uhorky a najemno nastrúhanej cibule. Zálievku pridajte do šalátu. Šalát dochuťte horčicou, prípadne octom rozmiešaným s trochou vody a oslaďte stéviovým sladidlom PECVA.
Video zobrazíte tu.

Fit pečený kapor s bylinkami

Suroviny na 4 porcie: 4 x 100 g kapra, zmes byliniek bez soli, ideálne čerstvé bylinky (kôpor, mäta, tymián, pažítka podľa chuti), 1 lyžica olivového oleja, cesnak, citrón, korenie a štipka soli
Postup: Kapra umyjeme, očistíme, nakrájame na filety. Utrite cesnak, zmiešajte bylinky s olejom a potrite jednotlivé porcie. Vložte do vyhriatej rúry a pečte domäkka.

Filety z lososa nielen na Vianocelosos

Suroviny: filety z lososa s kožou (podľa počtu porcií), olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, soľ (ideálne citrónová), korenie, korenie dobrá nálada
Postup: Cesnak prelisujte, zmiešajte s olivovým olejom a zohrejte na panvici, až sa cesnak rozvonia. Do zmesi oleja pridajte bylinky dobrá nálada. Lososa osoľte a okoreňte, potrite zmesou olivového oleja s cesnakom a bylinkami a nechajte chvíľu marinovať. Na kvalitnej panvici pečte lososa 4 min. zo strany s kožou, potom otočte a pečte 1 minútu.
Video zobrazíte tu.

Pečený pstruh ako alternatíva namiesto kapra

Suroviny: pstruh (podľa počtu porcií), 2 limetky, čerstvá mäta, bazalka a petržlen, korenie na ryby (ideálne bez soli), korenie dobrá nálada, olivový olej
Postup: Ryby umyte a očistite. Potom ich potrite olivovým olejom, pokvapkajte šťavou z limetiek, ochuťte korením na ryby a prípadne korením dobrá nálada, nezabudnite okoreniť aj vnútro ryby. Do vnútra ryby dajte čerstvé bylinky (mätu, bazalku, petržlen) a dajte piecť do rúry na 220 ° C v nezakrytom pekáči.
Video zobrazíte tu.

tiramisuTiramisu pre štíhlu líniu
Suroviny na 12 porcií: 500 g nízkotučného tvarohu, 200 g nízkotučného bieleho jogurtu, 1 stužovač krémov, 3 vrecúška zelenej kávy APINAT, 1 balenie sušienok s vlákninou a ovocným cukrom FIBROKI, 2 vrecúška nízkotučného kakaa APINAT, stredne veľká tortová forma
Postup: Podľa návodu si uvarte 3 vrecúška veľmi silnej kávy APINAT, do ktorej namáčajte sušienky FIBROKI. Tie potom poukladajte na dno tortovej formy. Tvaroh rozmiešajte s bielym jogurtom a stužovačom, môžeme pridať aj lyžicu medu pre jemnejšiu chuť. Rozmiešanú hmotu rovnomerne poukladajte na sušienky, posypte nízkotučným kakaom APINAT a nechajte v chladničke stuhnúť.
Video zobrazíte tu.

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.