Sladkosti, ktoré neškodia

Trendy vo výžive
Sladkosti, ktoré neškodia

Maškrtenie dovolené
pripravila: Alena Dušková

Tieto sušienky si doprajete bez výčitiek. Prechod na zdravšiu formu stravovania niekoho odradí už od začiatku tým, že sladké nie je dovolené - respektíve len v ovocnej forme. Ale vy si predsa občas tak rada doprajete nejaký malý hriech...

Nebojte se, našťastie existují sušienky, ktoré chutia a zároveň neboria vaše snahy o redukciu váhy. Ale pozor, i tu platí pravidlo všetko s mierou.

Pátrate po zdravej alternatíve sušienok v supermarketoch? V tom prípade čítajte pozorne etikety. Aj keď je v nich použitá napr. celozrnná múka, ktorá lepšie drží na uzde hladinu cukru v krvi, napriek tomu sa tieto sušienky nezaobídu bez jednoduchého bieleho cukru. Čo to pre vás znamená? Vďaka konzumácii takej sušienky vám rýchlo vybehne krvný cukor, krátkodobo sa síce budete cítiť dobre, ale ako rýchlo cukor vystúpal, tak zase spadne. A vy sa prepadnete rovno do štádia únavy. Čo to znamená? Budete chcieť ďalší energetický doping a intuitívne vás bude podvedomie nútiť siahnuť po ďalšej nezdravej, cukrom či tukom nadopovanej pochutine. Teda ste v začarovanom kruhu, váha bude stúpať, vaša imunita zase slabnúť. Preto je veľmi nevhodné siahať po podobných dobrotách ráno a veriť, že tým získate energiu na celý deň. Je to síce dobre znejúci marketingový ťah, ale realita je úplne odlišná. Ďalšou vecou je, že podobné sušienky svojou energetickou hodnotou tromfnú plnohodnotný obed. Lenže do tela dostanete práve len biely cukor a nezdravý tuk. Žiadna pridaná hodnota podobných potravinových produktov neexistuje - až na výnimky, ktorými môžu byť certifikované sušienky, ktoré ale v bežných predajných reťazcoch tak ľahko nezoženiete.

SLADKOSTI, KTORÉ NEŠKODIA

Zdravou alternatívou podobného maškrtenia môžu byť sušienky FIBROKI vyrobené pre výživové poradne NATURHOUSE, ktoré vaše chudnúce plány nielenže nezhatia, ale skôr podporia. S nimi skutočne môžete úspešne naštartovať deň, prípadne ich s kľudným svedomím schrúpať kedykoľvek v priebehu dňa. Len pozor, aj v tomto prípade platí, že nič sa nemá preháňať. "Naše sušienky fungujú skvele ako raňajková varianta s jogurtom či tvarohom alebo len ako maškrta v priebehu dňa pri chutiach na sladké. Zasýtia vďaka veľkému množstvu vlákniny, ktorá v žalúdku nadobúda objem, čím sa celý proces trávenia spomaľuje, a vďaka tomu majú dlhú odozvu. Naviac sú obohatené o cukry prírodného pôvodu", uvádza na pravú mieru rozdiel od klasických raňajkových sušienok výživová poradkyňa Věra Burešová. 

Ak milujete sladké rána, siahnite po sušienkach FIBROKI Tost. Uchvátia vás už pri prvom uhryznutí jemnou maslovou krehkosťou a sladkou arómou vanilky. Pritom neobsahujú žiadny pridaný invertný cukor. "Namiesto neho je použitá fruktóza, ktorá sušienkam prepožičia rovnako skvelú chuť, ale neuškodí vašej línii. Naviac sú obohatené o nestráviteľnú vlákninu, ktorá podporuje správne zažívanie. V 100 g majú FIBROKI Tost iba 22,6 g tuku a z toho 9,4 g sú nasýtené mastné kyseliny", dodáva poradkyňa. Z jedného balenia je možné zvyčajne vytvoriť 14 raňajok. Ak máte neodolateľnú chuť na niečo sladké, ale ovocie vás neuspokojí, potom vašu potrebu môžu ukojiť ďalšie zo sušienok FIBROKI ROLIN, ktoré sú ideálne pre popoludňajšiu siestu. Aj tieto sušienky sú zbavené nepriaznivej sacharózy, ktorá je nahradená ovocným cukrom, a okrem toho tiež obsahujú nestráviteľnú vlákninu, ktorá napomáha správnemu tráveniu. Zaujme vás maslová chuť a vôňa anízu, ktorá sušienkam dodáva jemnosť a vláčnosť. V balení je 33 sušienok, ktoré vystačia na 11 porcií. Odporúčaná porcia obsahuje 3 okrúhle zázraky, ktoré hravo uspokoja chuť na sladké. V rade sušienok FIBROKI si vyberie naozaj každý milovník sladkého. Okrem vyššie uvedených variant sú fantastické tiež sušienky v kakaovej variante, s príchuťou granátového jabĺčka alebo s 5 druhmi cereálií. Zelená rada týchto sušienok je prispôsobená pre diabetikov.

DOMÁCA VÝROBA

Sušienky v odľahčenej a zdravšej forme si môžete pripraviť aj doma. Stačí dodržať pár šikovných trikov. Aby mali sladkú chuť, môžete ich prisladiť medom alebo sladidlom PECVA, javorovým sirupom, prípadne takmer nekalorickou Stéviou. Tiež múka nemusí byť nutne len pšeničná. Zdravšou alternatívou je múka strukovinová, pohánková, ražná, ovsená či pšenová, amarantová, tekvicová. Piecť môžete tiež z nadrvených ovsených vločiek. Aby ste sušienky obohatili o vlákninu a dôležité minerálne látky či vitamíny, pridajte do nich drvené orechy, sezamové, tekvicové, slnečnicové, ľanové či chia semienka.

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.