Správy zo zakázanej zóny alebo Čo s banánom?

Sezónne recepty
Trendy vo výžive
Správy zo zakázanej zóny alebo Čo s banánom?

pripravila: Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE v Jindřichovom Hradci

S najväčšou pravdepodobnosťou sa aj ku vám dostala informácia, že banány a ďalšie ovocie s vyšším podielom cukru je potrebné konzumovať vzhľadom na vaše úsilie schudnúť s vysokou opatrnosťou, a tak ste sa možno rovnako ako ja zľakli a možno ste sa ich aj na čas úplne zriekli. Napriek tomu sa v ukážkových jedálničkoch časopisu PESO PERFECTO pravidelne vyskytujú, a vy sa tak ťažko ubránite ďalším pokušeniam.  Aká je teda pravda o banánoch? Sú naozaj počas chudnutia nevhodné?

Skutočnosť je taká, že chudnutie prevažne bojkotuje cukor a potraviny, ktoré ho obsahujú. Následky však závisia od rýchlosti inzulínovej odozvy, teda od tzv. glykemického indexu. Banány s glykemickým indexom 62 patria do skupiny s nižším GI. Sú na tom v tomto smere lepšie než napríklad plátok celozrnného chleba s GI 75. Preto také banánové smoothie s čučoriedkami nemusí byť v porovnaní s obloženým chlebom žiadnou katastrofou a bude vyhovovať obzvlášť ľuďom s vyššou toleranciou k sacharidom. Odporúčam však zvýšiť obsah bielkovín napr. v podobe hrste konopných semienok alebo odmerky konopného proteínu.

Banány sú bohatým zdrojom rezistentného škrobu, ktorý priaznivo podporuje chudnutie. Viacej ho nájdete v takých plodoch, ktoré majú sčasti šupku ešte nazelenalú. Niekoľko vedeckých štúdií potvrdilo pozitívny vplyv banánov na redukciu hmotnosti u diabetikov. Toto obľúbené ovocie nielenže pomáha udržiavať štíhlu líniu, ale tiež podporuje vaše zdravie. Počas 11 rokov bola sledovaná skupina 90 000 žien vo veku 50 - 79 rokov, aby sa zistilo, ako ich strava vyvolávala riziko mozgovej mŕtvice. Tie ženy, ktoré mali porciu draslíka z každodennej konzumácie jedného banánu navyše, mali o 25 % nižšie riziko mŕtvice. 1/ 

Banány patria tiež medzi najsilnejšie ovocie v prevencii rakoviny obličiek. U 61 000 žien sa zisťovali ich stravovacie návyky a sledovalo sa riziko ochorenia rakovinou obličiek počas viac než 13 rokov. Mnoho prírodných potravín bolo užitočných, ale banány boli zo všetkých najlepšie! 2/

Okrem vyššie uvedeného pôsobia veľmi hojivo na tráviace ústrojenstvo, čo zaznamenali aj ľudia trpiaci vredovou chorobou žalúdka alebo aj celiatici. V skutočnosti boli banány prvou potravinou, ktorá sa dávala ľudom, keď sa v 50. rokoch minulého storočia začali rozmáhať zápalové ochorenia čriev a táto prvotná bezlepková diéta bola známa ako banánová diéta. Myslime na to v okamžiku, keď trpíme hnačkovým ochorením a snažíme sa ho riešiť klasicky zažitou metódou čierny čaj a suchý rožok, aj keď v skutočnosti kofeín v čaji a lepok v rožku črevné steny na rozdiel od banánu môžu črevá skôr podráždiť.

A pretože sú banány preslávené aj obsahom látok podporujúcich dobrú náladu ako je tryptofán, antioxidanty a horčík, bola by škoda sa ich nadobro vzdať a nevyužiť ich pozitívny potenciál. Jedzme ich teda ako chutnú desiatu či olovrant najmä vtedy, ak sa cítime vyčerpaní, trápi nás hlad z konzumácie nízkoenergetickej stravy alebo chceme diétu podporiť aeróbnym cvičením. Dobre nám poslúžia aj ako zdravý dezert pre okamžiky nielen sviatočné. Vyskúšajte napríklad skvelú banánovú zmrzlinu alebo pečený dezert so škoricou.

1/Arjun Seth, Yasmin Mossavar-Rahmani, Victor Kamensky, Brian Silver, Kamakshi Lakshminarayan, Ross Prenice, Linda van Horn, Sylvia Wassertheil-Smoller, ,,Potassium intake and risk of stroke in women with hypertension and nonhypertension in the Women´s Health Initiative“, Stroke 2014 Sep.4

2/Rashidkhani B, Lindblad P, Wolk A, ,,Fruits, vegetables and risk of renal cell carcinoma: a prospective study of Swedish women“, Int. J Cancer, 2005, Jan 20

BANÁNOVÁ ZMRZLINA

Ingrediencie na 2 porcie:

2 väčšie ošúpané, nakrájané a zamrazené banány, ¾ šálky obľúbeného mlieka (kokosového, mandľového, sójového), 1 čajová lyžička vanilky (mletého prášku alebo prírodnej esencie), prípadne ¼ šálky vlašských orechov, škorica a muškátový oriešok

Postup: Ľahko rozmrznuté banány, vanilku, ½ šálky mlieka a prípadne orechy vložíme do mixéra a za vysokých otáčok mixujeme. Ak je zmes ešte príliš hustá, použijeme ďalšie mlieko do požadovanej hustoty. Po servírovaní do misiek posypeme škoricou alebo mletým muškátovým orieškom. Pre ďalšie chuťové variácie môžeme pridať mrazené bobuľové ovocie, lyžičku kakaového prášku alebo polievkovú lyžicu arašidového masla.

PEČENÝ BANÁNOVÝ DEZERT

Ingrediencie na 2 porcie:

2 ošúpané banány nakrájané na šikmé asi ½ cm plátky, kokosový olej a škorica

Postup: Pokrájané banány vložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Na plátky striedmo položíme tenké vločky kokosového oleja oškrabaného nožom, hojne posypeme škoricou, prípadne tiež okoreníme štipkou soli či perníkovým korením. Plech vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme 20 - 30 minút. Podávame na tanierikoch.

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.